Keresés
Szabályzatok
Könyv

Könyv

Agility

Agility

BASSET HOUND STANDARD

Basset HoundSzármazási hely: Nagy-Britannia

Általános megjelenés: A Basset hound jelentős mértékben rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek alkalmassá teszik nyomok követésére nehéz terepviszonyok között is. Egy rövidlábú, nehéz csontozatú, tekintélyes méretű fajtáról van szó, és mindeközben a mozgása megfontolt és nincs benne semmi esetlenség. A temperamentuma szelíd, soha nem heves vagy félénk. Hatalmas kitartása van terepen és különösen hűséges.

Jellemzői: régi vérvonalakból származó megbízható kopó, orral vadászik, falkakutya, hangja mély, melodikus, a trepen kitartó munkára képes.

Jelleme: higgadt, soha nem agresszív vagy félénk.

Fej: a koponya ívelt, enyhe stop, kiemelkedő nyakszirtcsont; a koponya a szemöldök tájékán közepes szélességű, ez a fang felé fokozatosan csökken. A fang általános megjelenése száraz, de nem hegyes. Az orrhát vonala majdnem párhuzamos a koponyáéval és csak csekély mértékben hosszabb, mint a stop és a nyakszirtcsont közötti távolság. A homlokon és pofán csak mérsékelt ráncképződés fordulhat elő. A fejbőrnek minden esetben annyira kell lazának lennie, hogy egyértelműen ráncolodjék amikor előrehúzódik, vagy amikor a fej lehajlik. A felső ajkak az alsókon jóval átlógnak. Az orrtükör teljesen fekete, kivéve a világos szinű kutyákat, amelyeknél lehet barna vagy májszínű. Nagyok és jól nyitottak az orrlyukak, amelyek kissé túlérnek az ajkakon.

Szem: rombusz alakú, nem kidülledő és nem is túl mélyen ülő. Sötét, de világos kutyáknál lehet különböző árnyalatú a közepes barnáig. Nyugodt, komoly tekintet, mely lágy és szomorú. A pislogóhártya rózsaszinje látható, de azért nem túlságosan. Világos vagy sárga szem nagyon nem kívánatos.

Fül: mélyen, pontosan a szem vonala alatt tűzött, hosszú, de azért nem túlságosan, jól elér egy korrekt fang végéig. Egész hosszában vékony és jól befelé csavarodik, nagyon hajlékony, finom és lágy minőségű, bársonyos tapintású. A magasan tűzött és lapos fül súlyos hiba.

Fogazat: erős állcsont-állkapocs, nagy ép és szabályos fogak. Tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül nyúlik át az alsón és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

Nyak: izmos, jól ívelt és meglehetősen hosszú, kifejezett, de semmiképpen sem túlzott nyaklebernyeg.

Mellső végtag: a lapocka jó dőlten felfekszik, nem túl nehéz vállak; rövid, erős elülső lábak erőteljes csontozattal; a könyökök sem befelé-, sem kifelé nem fordulnak, hanem szorosan a test oldalaihoz fekszenek. Az alkar felső része kissé a test alá állított, de nem oly módon, hogy szabad mozgása korlátozva legyen, vagy hogy a végtag akár állásban, akár mozgásban érintkezzen vele. Az előmlell elölről nézve az alkarok által képzett hajlatba illik. Az előrebukó lábtő nagyon nem kívánatos. Az elülsö lábközépen bőrredők találhatók.

Test: hosszú és egészében mély. Kifejezett mellcsont, a mell nem keskeny és nem aránytalanúl mély. Jól kerekíteet és jól ívelt, messze visszanyúló, nem deformált bordák. Meglehetősen széles, egyenes hát, a mar és a csípőcsont körülbelül ugyanolyan magasságban, bár az ágyéktájék kissé ívelt lehet. A hát a mar és a csípő között ne legyen túl hosszú.

Hátulsó végtag: nagyon izmos és fejlett, hátulról nézve majdnem gömbölyű; nagyon jó szögellések. A csánk nagyon mélyen helyezkedik el, a hátulsó lábközép kissé aláállított, de sem befelé, sem kifelé nem fordulhat. A hátulsó lábközépen előfordulhat ráncképződés, éppúgy egy kis, a laza bőrből képződött zseb a csánkizület hátulsó részén.

Mancs: masszív, jó csontozatú, vastag talppárnákkal. Az elülső mancsok vagy egyenesen előre vagy kissé kifelé irányulnak. A kutya minden esetben akkor áll korekten, amikor a testsúlyt az ujjak és a talppárnák egyenlően viselik, úgy, hogy a mancsok egy nagy kutya lábnyomainak képét hagyják maguk után.

Farok: jól tűzött, meglehetősen hosszú, a tövénél erős, a hegye felé vékonyodik; alsó oldalán kis szálkás szőrzet található. Mozgásban kardalakban enyhén felfelé hordja, semmi esetre sem bepöndörödve vagy a hát fölé hajtva.

Mozgás: nagy jelentőségű. Puhán gördülékeny mozgás, elől messze kinyúló lépések és erőteljes tolóerő. A térd- és csánkizület mozgásban nem tűnhetenek merevnek, az ujjak soha nem súrolhatják a talajt.

Szőrzet: sima, rövid és sűrű, anélkül, hogy emellett túl, finom lenne. A körvonalak simák, zászlózottság nélkül. A hosszú, puha, zászlós szőrzeta legnagyobb mértékben hiba. A bőr laza és rugalmas.

Szín: a fekete-fehér-barna (háromszínű), vagy a citrom-fehér (kétszínű) a megszokottak, de minden más kopószín megengedett.

Nagyság: marmagassága: 33-38 cm.

Hibák: minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.

Kizáró okok:

  • 38 cm-nél nagyobb marmagasság
  • lapos, pengeszerű vállak
  • túl bütykös elülső lábak
  • különösen hosszú szőr
  • törött farok

Megjegyzés: a kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.